"Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik!"
Japán mondás
Pár napja vége szakadt a hirtelen jött "nyárnak"... Bármennyire is váratlan ajándék volt a 25 fokos meleg, én magától értetődőnek vettem, hogy így marad. Szeretek kint üldögélni a kertben, a langyos szélben sétálni és olvasgatni a diófa alatt... Jó, jó, tudom, majd ha itt lesz az ideje, élvezhetem ezeket az örömhozó perceket, órákat.
Mégis zokon esett a tegnap reggeli hideg, esős, barátságtalan udvar-kép és a didergő hőmérő látványa is mellbevágott. Sajnos én azok közé tartozom, akik hangulatára nagy befolyással van az időjárás. Ha süt a Nap, mindent szebbnek látok, s valahogy minden feladat legyőzhetőbbnek tűnik. :)
Igyekszem ezen a tulajdonságomon változtatni, hiszen az örömnek belülről kell fakadnia, igaz? ;)
Na, pont ezért találtam ki, hogy borulás és eső ide, hűvös lakás oda, én bizony nem kapcsolom be a fűtést, helyette pár órára sütödévé alakítom a konyhámat!! Hisz ilyenkor legjobb a kellemes sütő-meleg és a bódító süti-illatok!!
Az elhatározást tett követte és hamarosan már fahéjas, vaníliás, és citromos illatok kavarogtak a levegőben. Kekszet (sőt, kekszeket) és linzert sütöttem.
Csak a recepteket és pár fotót tudok megosztani Veletek, az illatokat és ízeket el kell képzelni! :)
Puha linzer
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- baracklekvár (saját)
A száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, vaníliás cukor, citrom reszelt héja, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel jól összedolgozzuk. A kapott cipót folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 -15 percig sütjük.
Lekvárral összeragasztunk kettőt-kettőt.. A legvégén vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket. (Nálam ez elmaradt..)
Sütipecsétes keksz
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 34 dkg liszt
- 1 tojás
- 18 dkg porcukor
- csipet só
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál tej
A sütipecsétes keksz elkészítése:
A vajat habosra keverjük
a cukorral, majd hozzá adjuk a sót, a fahéjat, a vanília aromát és a tojást és
simára keverjük.
Végül a lisztet
és a tejet adjuk hozzá és puha tésztát formálunk belőle.
A tésztát
folpackkal letakarva (hogy ki ne száradjon) legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve
a tésztát jól belisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Kerek kiszúróval 7 cm-es korongokat szaggatunk a tésztából.
A sütipecsétet
picit belisztezzük és erősen a tészta korongokba nyomjuk.
180ºC-ra
előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha egy kis aranybarna
színt kap a teteje.
Érdemes néhány nappal az
ajándékozás vagy fogyasztás előtt elkészíteni, mert frissen egy kicsit kemény,
de 1-2 nap alatt puhul.
Egyszerű keksz
Hozzávalók (kb. 30 db kekszhez):
20 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
6 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze.
A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást
is.
A lisztes és a vajas keveréket alaposan összedolgozzuk,
lisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg feszes tésztát kapunk.
Hűtőben pihentetjük 30-40 percig, folpack-ba csomagolva.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Ismét átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk,
és derelyevágóval kb 5x5 cm-s négyzeteket vágunk.
Sütés: 180 fokon, 8-10 percig.
Rácsra téve hűtjük, igény szerint olvasztott csokival
megkenjük.
Melegebb lett bent és kint... jobb kedvem lett és persze a párom arca is felderült, amikor az illatozó konyhába lépett. Hamar megcsappant a ropogtatnivalók száma.
De ez volt a cél! Kitűzött cél teljesítve.. ;)
Mosolygós, sütiillatú napokat Mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése