2016. április 10., vasárnap

Esőnap.....



"Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik!"
Japán mondás


Pár napja vége szakadt a hirtelen jött "nyárnak"...  Bármennyire is váratlan ajándék volt a 25 fokos meleg, én magától értetődőnek vettem, hogy így marad. Szeretek kint üldögélni a kertben, a langyos szélben sétálni és olvasgatni a diófa alatt... Jó, jó, tudom, majd ha itt lesz az ideje, élvezhetem ezeket az örömhozó perceket, órákat.
Mégis zokon esett a tegnap reggeli hideg, esős, barátságtalan udvar-kép és a didergő hőmérő látványa is mellbevágott. Sajnos én azok közé tartozom, akik hangulatára nagy befolyással van az időjárás. Ha süt a Nap, mindent szebbnek látok, s valahogy minden feladat legyőzhetőbbnek tűnik. :)
Igyekszem ezen a tulajdonságomon változtatni, hiszen az örömnek belülről kell fakadnia, igaz? ;)
Na, pont ezért találtam ki, hogy borulás és eső ide, hűvös lakás oda, én bizony nem kapcsolom be a fűtést, helyette pár órára sütödévé alakítom a konyhámat!! Hisz ilyenkor legjobb a kellemes sütő-meleg és a bódító süti-illatok!!
Az elhatározást tett követte és hamarosan már fahéjas, vaníliás,  és citromos illatok kavarogtak a levegőben. Kekszet (sőt, kekszeket) és linzert sütöttem.
Csak a recepteket és pár fotót tudok megosztani Veletek, az illatokat és ízeket el kell képzelni! :)






Puha linzer

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • baracklekvár (saját)

Elkészítése:
A száraz hozzávalókat: liszt, porcukor, vaníliás cukor, citrom reszelt héja, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a tojás sárgáját és ezzel jól összedolgozzuk. A kapott cipót folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
A tésztát fél cm vékonyra nyújtjuk lisztezett deszkán. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 -15 percig sütjük.
Lekvárral összeragasztunk kettőt-kettőt.. A legvégén vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket. (Nálam ez elmaradt..)




Sütipecsétes keksz

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 34 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 18 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál tej

 

 

A sütipecsétes keksz elkészítése:


A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a sót, a fahéjat, a vanília aromát és a tojást és simára keverjük.
Végül a lisztet és a tejet adjuk hozzá és puha tésztát formálunk belőle.
A tésztát folpackkal letakarva (hogy ki ne száradjon) legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve a tésztát jól belisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Kerek kiszúróval 7 cm-es korongokat szaggatunk a tésztából.
A sütipecsétet picit belisztezzük és erősen a tészta korongokba nyomjuk.
180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha egy kis aranybarna színt kap a teteje.
Érdemes néhány nappal az ajándékozás vagy fogyasztás előtt elkészíteni, mert frissen egy kicsit kemény, de 1-2 nap alatt puhul.







Egyszerű keksz


Hozzávalók (kb. 30 db kekszhez):

20 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
egy csipet só
6 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás




Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze.

A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojást is.

A lisztes és a vajas keveréket alaposan összedolgozzuk, lisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg feszes tésztát kapunk.
Hűtőben pihentetjük 30-40 percig, folpack-ba csomagolva.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Ismét átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és derelyevágóval kb 5x5 cm-s négyzeteket vágunk.

Sütés: 180 fokon, 8-10 percig.

Rácsra téve hűtjük, igény szerint olvasztott csokival megkenjük.




Melegebb lett bent és kint... jobb kedvem lett és persze a párom arca is felderült, amikor az illatozó konyhába lépett. Hamar megcsappant a ropogtatnivalók száma.
De ez volt a cél! Kitűzött cél teljesítve.. ;)

Mosolygós, sütiillatú napokat Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése