2016. május 30., hétfő

Fátyol



"Amikor reggel kinyitod a szemed, mondj köszönetet a napfényért, és azért, hogy élsz és erős vagy. Mondj köszönetet az életedért és a létezés öröméért. Ha pedig nem látsz magad körül semmit, amiért köszönetet mondhatnál, magadban keresd a hibát."

 Ma csodákkal indult a napom.
Az egy hónapja ültetett eper palántáink szépen fejlődnek. Ma ettem róla egy szemet! Pici volt, de csodás! Nincs is finomabb, mint amit Te magad termelsz meg a kertben... ;)
Aztán felfedeztük, hogy van 6 krumplibokrunk. Nyilván tavalyról maradt öreg krumpli a földben, s most magától kinőtt, és szépen fejlődik. :)
..és a harmadik örömteli esemény...Tádáááám! Értesítést kaptam a mobilomra, hogy nyertem a tegnapi hatoslottón! Na, nyugi, ne rohanjatok és ne keressenek mindenféle hirtelenjött barátok... hármasom volt... 1370 ft... De így kezdődik, nem??? Csuda jó érzés nyerni!!! Most erősítek és vonzom a nagyobb nyereményt!! ;)

A klassz reggel után megkezdtem a munkát.. hatalmas eső jött. Hirtelen zúdult le, épp hogy fedél alá értünk. A tető alól csodáltuk, amint a természet ragyogó függönyként eresztette szemünk elé gyöngyfátyolát. A csillogó esőcseppek, mint egy pompás estélyi ruha omlottak le elénk a betonra, ahonnan fényes buborékként pattogtak fel és oszlottak szét. Páratlan látvány volt. 




Talán ez a csillogó fátyol ihletett meg, mert egész nap az egyik kedvenc "kalácsunkon" járt az eszem. Ez a Fátyolka. Ismeritek? Eredetileg fahéjasként hódította meg az internetes háziasszonyok világát, nálam is úgy debütált.. Majd családi óhajra, lett kakaós, mákos, mandulás és persze diós. 
Ez utóbbit kapjátok most, mert a kristálycukorral kevert darált dió puha csillogását idézte fel bennem a mai eső-fátyol..



Diós fátyol
Hozzávalók:
45 dkg finomliszt BL 55-ös
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
4 púpos evőkanál
5 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só


Töltelék:
7 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
20 dkg darált dió


Elkészítés:
Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük, lehet mikrohullámú sütőben is. Nem kell, hogy forró legyen, de a cukor olvadjon el benne.
Egy tálba tegyük bele a lisztet, sót, tojást, morzsoljuk bele az élesztőt, majd öntsük rá a meleg folyadékot.
Géppel dagasztom, nem túl sokáig, de ha már elválik az edény falától és szép sima a tészta, akkor már készen is vagyunk.

Ezután letakarva, szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük. Ha megkelt lisztezett lapra borítjuk és négyzet alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Majd az olvasztott vajjal lekenjük és a diós cukorral megszórjuk. A vajból és a diós cukorból is hagyunk a tetejére. Olyan széles csíkokat vágunk, mint a formánk, amiben sütni fogjuk. Ezeket a csíkokat egymásra rakjuk és négyzet alakúra elszeljük. Állítva, egymás mellé helyezve tesszük a püspökkenyér formába,  -én tortaformában is szoktam- melybe előzőleg sütőpapírt teszünk.
A tetejét megkenjük a maradék vajjal és megszórjuk a diós cukorral.
Letakarva ismét 40 percet pihentetjük.
Közepes sütőben kb. 30 percig sütjük.


Amikor kész, foszlik, kézzel téphető. Isteni finom!
Ha nagyon halmozni akarjuk az élvezeteket, kínáljunk hozzá vaníliás öntetet vagy sodót!!! Mennyei….
Nagyon hasonlít az igazi, békebeli aranygaluskára!


Egy csodákkal induló nap méltó befejezése. Ugye?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése