...megtanultam, hogy sohasem szabad kiszárítanom az
írás kútját, hanem már akkor abba kell hagynom a munkát, mikor van még valami a
kút fenekén, hadd teljen meg az éjszaka folyamán abból a forrásból, amely
táplálja.
(Ernest Hemingway)
Nem rossz mondás....Tegnap hallgattam, tettem-vettem itthon, de ma már mindenképpen szeretnék megosztani veletek pár bevált, elronthatatlan receptet. Természetesen nem kezdhetem mással, mint a paradicsomhoz szorosan kapcsolható, két kedvencemmel..
Valahogy úgy alakult, hogy minden hozzám közel álló személy (az apukámat kivéve) imádja a pizzát. Az évek során kipróbáltam többféle tésztareceptet is, az igazi olasztól kezdve az egyszerű, kevert tepsisig.. Végül maradtam a következő, egyszerűen nagyszerű kelt változatnál.
PIZZA recept
Az alábbi adag 2 nagy, kerek pizzához elegendő...
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 kis doboz tejföl (4-5 evőkanálnyi)
- 1 dl olaj
- 1/2 dl tej+pici cukor+2,5 dkg friss élesztő
- 1 doboz hámozott paradicsom
- ketchup
- pizza-fűszerkeverék vagy oregano
Tetejére:
Kedv és szájíz szerinti feltétek..
Nálunk leginkább az alábbiak fogynak:
1.paradicsomkarikák+mozzarella
2.sonkacsíkok+ananász+reszelt sajt
3.csípős szalámi+paradicsomkarikák+reszelt sajt
4.sonka+kukorica+gomba+reszelt sajt
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, a többi hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, majd beledolgozzuk az élesztős tejet is.
Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. Ezután nyújtjuk, formába helyezzük és megkenjük az időközben összekavart szósszal.Rátesszük a kiválasztott feltéteket, megszórjuk még oreganóval, majd előmelegített sütőben, magas hőfokon megsütjük.
A férjem kívánságára nálunk gyakran dupla-tripla sajtos pizza készül az alábbi módon:
A paradicsomos szósz helyett krémsajtot vagy tömlős sajtot kenek a vékonyan megolajozott pizzára, erre pakolom a paradicsomkarikákat,a mozzarellamorzsalékot és végül megszórom reszelt füstölt sajttal :) ISTENI! (Tud élni a párom! :D)
Nagyritkán reggelire is marad a vacsira sütött pizzából...örömmel fogyasztja mindenki!
Mindenkinek a saját pizzája a legfinomabb, így arra biztatlak Benneteket, hogy használjátok a receptemet mankónak, de bátran kísérletezzetek! :D
S jöhet a családtagok elismerő nyammogása! :)
Amikor pizzát sütök, mindig kimarad a szósz. Nem véletlenül! Szándékosan. Mert a hűtőben remekül eláll pár napig, egy lezárt dobozban... S jól jön ebédötletként, vagy uzsonnára pizzás csiga, pizzás kifli formájában.
PIZZÁS KIFLI recept:
Kiflihez:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl író vagy tej + 2 dl langyos víz
- 3 dkg margarin
- 1,5 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- A maradék pizzaszósz
- oregano
- reszelt sajt
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben (pici cukorral). Közben a sóval elkevert lisztbe morzsoljuk a margarint, majd hozzákeverjük az élesztős tejet és a vizet. Összegyúrjuk, kidolgozzuk. Én robotgép dagasztókarját használom segítségnek. Mert hát használjuk a technika vívmányait, ha már vannak! :)
Lefedve duplájára kelesztjük. Kb. 1 óra múlva rúd formájúra igazítjuk és 10 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A darabokat gombóccá formázzuk és kicsit pihentetjük. Ezután ovális alakúra nyújtjuk és feltekerjük őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, jó nagy távolságot hagyva köztük. Konyharuhával letakarjuk és ismét pihenni-kelni küldjük 1 órácskára.
Ha megkeltek, hosszában bevágjuk, így szétnyílnak. A pizzakrémünket rákenjük, megszórjuk reszelt sajttal és oreganoval. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, kb. 20 perc alatt megsütjük.
Sajna képet nem találtam a gyűjteményben...:(
Nincs mese, hamarosan sütnöm kell és lesz fotó! :)
Mindenki örömére a napokban asztalra került a pizzás és a sima kifli is.. Ami azt jelenti, hogy kép is készült. Íme:
Ezt a kiflitésztát nagyon gyakran használom. Szeretjük normál, vagy fokhagymás, olykor sajtos kifli formájában is! Melegen ellenállhatatlan. Nemrégiben kedves barátunk érkezett hozzánk pár napra. Vonattal jött, a férjem bement érte a városba, a vasútállomásra. Én itthon maradtam, mondván, legalább friss lesz a kifli, mire jönnek...
Beléptek. Szimatolás.... Sóhaj... Ááá, nem éhes -mondta a vendég. Ez az állapot tartott is addig, míg az orra és szeme elé nem kerültek a fokhagymásan csillogó, iruló-piruló, gőzölgő kiflik. A két pasi (mert persze a férjem is rögtön partner volt a dologban) amúgy a tűzhely mellett állva, a tepsiből falva benyomta a kifliket.. Még beszélni sem álltak meg..csak haraptak, rágtak, nyeltek.:D
Nagyon jóó látvány volt, s persze szívet melengető érzés.
Nektek is kívánom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése