Kertészkedés, sütés -főzés, macskák és macskatartás, receptek és minden jó :)
2013. szeptember 22., vasárnap
Hétvégi programok....
“Általában a ‘majd holnap’ a hét legzsúfoltabb
napja.” (spanyol közmondás)
Igen....s ez a holnap ma van....:)
Tudjátok, egész héten a hétvégét várjuk... Ezt
tervezem szombatra, meg azt, meg még emezt is. Vasárnap meg, igen, azt is,
jó-jó, amazt is megteszem, elintézem, megcsinálom, elvégzem, megszervezem,
elkészítem stb... Ismerős? Az ember (de főleg az asszony) hajlamos azt
gondolni, hogy a hétvége végtelenített lehetőség az elmaradások behozására. S
persze jut azért idő arra is, hogy pihenjünk, olvassunk stb.
Örülök, amikor sikerül megtennem mindent, amit
beütemezek. Ma egy órakor ránéztem a konyhai órára és boldogan konstatáltam,
hogy "Még csak ennyi az idő? Akkor ma nagyon eredményes napom van."
Igen. Kisült a kenyér (a napi betevő:) ) és a férjem kedvéért készült
banánkenyér is. A sós rudacskák a tepsiben várakoznak, hogy kihűlés után
tálba kerüljenek, a mosott ruha már majdnem száraz, a porszívót is megetettem,
elmosogattam és a vacsihoz is összedobtam már a paradicsomsalátát. Vár még pár
üvegnyi gyümölcs, hogy befőtté váljon, s persze majd az esti ételkénk elkészítése...:)
De mivel ilyen hatékony voltam, maradt egy kis idő, hogy felrakjak ide egy-két
receptet. Hátha nektek is jól jön...:)
Banánkenyér recept:
Hozzávalók:
1 és 3/4 csésze, azaz 230 g liszt
2/3 csésze, azaz 200 g cukor ( ha van otthon,
érdemes a felét barna cukorra cserélni)
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
3 érett banán (villával összetörve
1/3 pohár margarin (én 125 g-ot használok)
2 evőkanál tej
2 tojás
Egy marék, apróra vágott dió (ez elhagyható, mi enélkül szeretjük)
Tipp! Ha nem elég markáns ízű a banán, szoktam belecsöppenteni pár csepp vanília aromát.
Elkészítése:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót. Elkeverjük. Hozzáadjuk az összetört banánt, a margarint, majd a tojásokat. Turmixgéppel, vagy robotgép keverőkarjával összedolgozzuk.
Kikenünk és kilisztezünk egy szögletes gyümölcskenyérformát, beleöntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük, kb. egy órán át.
Minden sütőben más időt kíván, figyelni kell, s tűpróbával eldönteni, átsült-e már.
Eredeti angol recept, egy kedves tanítványom anyukája sütött Nekem egyszer ilyet Karácsonyra, s annyira ízlett (a férjemnél kedvenccé lépett elő), hogy a receptet is kértem, s kaptam. Azóta, ha sütöm, mindig emlegetem Erzsébetet és Benit is..:)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk. Késsel, derelye- vagy pizzavágóval (én ez utóbbival szoktam) rudacska vagy rombusz alakúra vágjuk és sütőpapírral bélelt, vagy kikent-lisztezett tepsibe rakjuk. A méret nem fontos, de a darabok nagyjából egyformák legyenek!
Tetejét megkenjük tojással és megszórjuk a választott maggal, fűszerrel, sajttal. 20 percig pihentetjük őket, majd előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük.
Vigyázat! Nagyon gyorsan sül! Ha kicsit piros, nagyon fincsi, ropogós, de ha megég...brrrr:)
Én ma margarin helyett zsírral készítettem (házi disznózsír), így is nagyon finom lett, bár jóval omlósabb, mint egyébként.
Most pedig megyek, bevégzem a befőttezést, s előkészítem a vacsit.
A mai menü: Rántott, szezámmagos csirkemell, rántott karalábé (Hmmm..Imádjuk!), burgonyakrokett (szigorúan házi, saját) és persze paradicsomsaláta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése