2016. április 20., szerda

Eperszezon indul!

 
"A szerelem kaviár és esküvői torta, eper és tejszínhab. A szerelem pezsgő. A barátság frissen sült kenyér, frissen köpült vaj, házi sajt és finom tea két személyre. Persze akkor leszünk a legjobban, ha mindkettővel élünk."
Pam Brown

   Egyik legkönnyebben termeszthető és legfinomabb gyümölcsünk az eper.
A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. 

  • Növény típusa: évelő
  • Tudományos elnevezés: fragaria spp.
  • A kifejlett növény mérete: magassága 15-30 centiméter, szélessége 30 centiméter, gyorsan terjeszkedik
  • Fényigénye: teljes napfény
  • Virágzási időszak: júliustól egészen szeptemberig
  • Talajtípus: a könnyű, száraz, jó vízelvezető képességű talajt kedveli
  • PH érték: 5,8-6,5
  • Közismert kártevői: meztelencsiga, takácsatka.
  • Közismert betegségei: szürke penész


Szív alakja miatt nyugodtan lássuk meg a szívügyekkel való kapcsolatát... Igen, afrozidiákum! Vénuszt, a szerelem istennőjét is szimbolizálja és hozzá köthető az a "babona", hogyha megfelezünk valakivel egy eperszemet, azzal a szívünket is megosztjuk, azaz, szerelembe esünk vele..  :) Az eper pozitív hatásai az egészségre:

Sok antioxidáns található benne, de nemcsak ezért hasznos fogyasztani..
Felhasználása sokoldalú:

Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a gyümölcs jelentős szerepet játszik szívünk egészségének megőrzésében. A Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint azoknak a résztvevőknek akik a legtöbb epret fogyasztották a kísérlet során, volt a legalacsonyabb koleszterinszintjük valamint a vérvizsgálat lényegesen kevesebb C-reaktív fehérjét mutatott ki, ami a szervezet gyulladásos elváltozásainak mértékét jelzi. Egy másik kutatás fényt derített a tényre, hogy a rendszeres eperfogyasztók vérnyomása alacsonyabb, mint azoknak, akik száműzték a gyümölcsöt az étrendjükből. Ráadásul az eper rendkívül jó kálium-forrás, ami segít szabályozni a szervezet elektrolit szintjét, csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A gyümölcs folsav, vas illetve C-vitamin tartalma szintén hozzájárul szívünk megóvásához.

Az eperben lévő számtalan tápanyag védelmet nyújt az oxidatív károsodás ellen, ami rontja az agyi funkciót. Egy az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint az eper segít megelőzni az öregedéssel járó mozgási és értelmi képességek csökkenését. Az eddigiekben említett tápanyagok az epret hatékony rák elleni harcossá is teszik. Az antocianinok, a színanyagok, amik a gyümölcs jellegzetes bíbor árnyalatát adják, erőteljes antioxidánsok, melyek védik a sejteket a szabadgyökök által okozott károktól, ezáltal csökkentve a rák kialakulásának kockázatát.. 

Egy az idősek körében végzett kutatás kimutatta, hogy az epret gyakran fogyasztóknál háromszor kisebb a rák kialakulásának esélye, mint az epret nem evő társaiknál.

Az antocianinok gyulladásgátló tulajdonságaikról is ismertek.  Ez ideális választássá teszi azok számára, akik reumatikus ízületi gyulladásban és kapcsolódó betegségekben szenvednek. 


Sok okos dolgot olvashattok a következő oldalakon!! Én is felhasználtam az ott találtakat..Köszönet érte!


http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=pacsakute&pid=184422&blog_cim=Eper%20-%20gy%F3gyn%F6v%E9nyk%E9nt

http://www.szepsegbroker.hu/szakcikk/csodatevo_foldieper_328/

http://www.edenkert.hu/gyumolcs/bogyosok/foldieper-termesztese-gondozasa/3874/

 A múlt héten internetes hirdetésre bukkant a párom, mely szerint hozzánk közel, kedvező áron juthatunk eperpalántákhoz.. Hétfőn mentünk is érte, s amíg én dolgoztam, a férjem el is ültette új szerzeményeinket.. Most még kicsik és véznák, de már látjuk bennük a jövőt! Bízom benne, hogy még az idén megajándékoznak pár szem gyümölccsel bennünket!

Ja! Az eper olyan jellegzetes és finom ízű gyümölcs, hogy semmi szüksége cukorra ahhoz, hogy megédesítse az ételünket-életünket!! Szoktassuk hozzá magunkat, hogy minél többet együnk belőle nyersen, natúr állapotában! 
Mindig szívesen használtam fel finomságok készítéséhez az epret, számos receptem van hozzá, de kinek nincs?? ;) Felteszek pár képet kedvcsinálónak, jó?? 


Később a receptleírások is jönnek.. Gyakran készül nálunk epres süti, vagy más desszert, eperlekvár és eperdzsem, eperszörp, eperfagyi, epersaláta, epres krémek stb. Sajnos fotók ritkábban születnek, még nem álltam rá, hogy mindig kattogtassak.. Igyekszem pótolni!

Addig is, ha valakinek igénye van bővebb információra az epres csodákról, szívesen válaszolok a hozzászólásokra.. ;)

Megyek meglocsolom az epreimet. ;)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése